Het godsbewijs van Rutten

Soms kom je dingen tegen op het internet die je aandacht trekken. Zo zag ik ergens op het net: “Godsbewijs van Rutten”. Helaas bleek het hier niet om Mark te gaan, maar om een zekere Emanuel. Dat vond ik een beetje jammer. Ik had graag de voorman van de VVD en premier van onze regering tijdens het vragenuurtje of halverwege het wekelijkse interview zien willen komen met een Godsbewijs. Even iedereen op het verkeerde been zetten; tussen neus en lippen en andere politieke kwesties door eventjes een onweerlegbaar Godsbewijs op tafel leggen. Maar het was dus niet onze Mark, het was Emanuel.
Jammer, maar wat was het bewijs voor het bestaan van God van Emanuel Rutte dan?

hier komtie dan;
1. alle proposities (beweringen) die noodzakelijk onkenbaar zijn, zijn noodzakelijk onwaar.
2 ‘God bestaat niet’ is noodzakelijk onkenbaar.
dus: ‘God bestaat niet’ is noodzakelijk onwaar.
Derhalve: God bestaat noodzakelijkerwijs.

Huh?

Maar, denk ik dan meteen na die huh;
1. alle proposities (beweringen) die noodzakelijk onkenbaar zijn, zijn noodzakelijk onwaar.
2 ‘God bestaat wel’ is noodzakelijk onkenbaar.
dus: ‘God bestaat wel’ is noodzakelijk onwaar.
Derhalve: God bestaat noodzakelijkerwijs niet.

Maar, ik moet er wel bij zeggen dat de logica-kennis nooit echt diep in mijn denken heeft kunnen indalen. Ik blijf steeds weer terug te vallen op mijn intuïtie, waardoor alle contra-intuïtieve zaken, wanneer de logica deze intuïtie ‘overruled’, aan mij voorbij wensen te gaan. Iedere keer weer heb ik dan de neiging om de fout in te gaan. Alleen door heel veel te oefenen zou ik mijn intuïtie wellicht kunnen overwinnen en het kunstmatige aandoende logische denken blijven volgen.

Maar iets anders is het Godsbewijs zelf. Ik vind het bewijs van Rutte (intuïtief) niet erg sterk en als ik andere commentaren lees en begrijp, zijn er ook veel logische argumenten tegen dit bewijs op te voeren.
Maar waarom überhaupt met een nieuw Godsbewijs komen, anno tweeduizendzoveel?

Er is al heel lang een veel eleganter Godsbewijs. Eentje dat stamt van ongeveer 1076
Het Godsbewijs van Anselmus.
Het gaat ongeveer als volgt;
1 God is per definitie het meest volmaakte en meest machtige dat gedacht kan worden.
2 Iets dat bestaat in zowel gedachte als in de werkelijkheid is volmaakter en machtiger dan dat wat enkel bestaat in je denken(lees; fantasie).
dus: bestaat God.

Dit logische Godsbewijs klinkt mij intuïtief veel beter in de oren.
Maar het getuigt, wat mij betreft eerder van menselijke slimmigheid, dan van het bestaan van God…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *